Szeszélyes péntek

Szeszélyes délután a Carploveparkban. Napsütés, havas eső, hóesés, eső, szép fogások.

Aranyló naplemente

Péntek délutánra nem is igazán horgászatot terveztem, hanem az egy hete, a már akkor is viharos szél által halaknak áldozott merítőnyelemet szerettem volna felkutatni, de amikor felhívtam a parkot, mondták, hogy szabad a négyes stég. Gondoltam így talán még egy kis horgászat is belefér. Útközben a hőmérő által mutatott 8 fok viszont nem biztatott túl sok jóval, pláne amikor megláttam a szinte tarajos hullámokat a BigPonty tavon.

Fújt a szél rendesen
Fújt a szél rendesen

Két óra körül pakoltam ki a négyes stégre nálam már nagyon minimálisnak mondható cuccokat: láda, egy bot orsóval, egy adag kaja, egyféle csali. Gyorsan felszereltem, bedobtam, de a szél csak nem akart csillapodni. Az első fél órát megúsztam kapás nélkül, és kicsit kelletlenül tekertem ki frissíteni a method kosár tartalmát. Érkezésemkor voltak még az ötös helyen, de azt mondták, hogy reggel-délelőtt még csak-csak akadt valami, de akkor már régóta nem volt jelentkező a horgaikon. Na – gondoltam – itt betett a hidegfront a halaknak. Ezt gyorsan meg is cáfolta egy szép kapással jelentkező láthatatlan valami, ami ellenállhatatlanul húzta le a 18-as főzsinórt az orsóról. Nyugodt fárasztás követően, egy szép, ránézésre 8 kiló körüli pikkelyes ponty került a szákba, majd a matracra. Horogszabadítás, gyors fotó az akadásról, majd mehetett is vissza vízbe.

Szép akadás
Szép akadás
A tettes
A tettes

Jött még 2 tükrös, olyan 3 kiló körüliek, amikor elkezdett az ég Gödöllő felől elsötétedni. Gyorsan kimentem a parkolóba, mert az autóban hagytam a „biztonság kedvéért” elhozott esőruhámat. Beöltözés után nyugodtan vártam az egyre közelgő felhőket. De ami ez után következett, arra kicsit sem számítottam. Szinte besötétedett, és elkezdett szakadni a HAVAS ESŐ! Való igaz, láttam én már havazást májusban is, de ez akkor is erős volt kicsit. Egy jó negyed órát esett, majd ahogy jöttek, odább is álltak a felhők, és kisütött a nap. Napszemüveg vissza, kapucni le.

Változatos idő
Változatos idő
Kiderül
Kiderült

Közben a halak nem tűntek el, újabb fogásokkal gazdagítottam az aznapi zsákmányaim számát. Természetesen mind ment vissza a tóba. Közben fél szemmel sandítok jobbra, újabb fekete fellegek érkeznek hamarosan. Nem is kellett sokat várni, mert már a nyakamon is volt a HÓESÉS! A „sor” nem szakadt meg, újabb pontyot fárasztok, akkor már a sokadikat aznap. Majd beköszön 2 dévér is. Persze „elrontják” a mókát, mert szerettem volna felvenni videóra egy jó kis „füstölős” kapást. Persze ezek meg csak meg-megpöccintik a spiccet, semmi komoly rántás. Időközben megint kisütött a nap (sokadjára). De a halak csak nem akarták abbahagyni. Mint ahogy az időjárás sem. A változatosság kedvéért egy idő után már eső esett. Majd elállt. Kiderült, ismét napsütés. A végén beugrott még egy szép pikkelyes ponty, amivel 5:3-ra módosította a tökrös:pikkelyes pontyok számát.

Kapásra várva
Kapásra várva
Aznapi utolsó szépség
Aznapi utolsó szépség
Érdekes felhőzet
Érdekes felhőzet
Kiderült az ég
Kiderült az ég

Az extrém időjárási viszonyoktól eltekintve nagyon kellemes délután volt. Bő 4 óra alatt 8 pontyot, és 2 dévért fogtam. Sajnos amiért igazán jöttem – a merítőnyél – nem lett meg. De nem adom fel :)
Kifelé menet lőttem még pár képet a naplementéről. Este 7 körülre 3 fokra esett vissza a hőmérséklet.

Pakolás közben
Pakolás közben

 

Aranyló naplemente
Aranyló naplemente

Mind a képek, mind az alábbi videó jelenetei telefonommal készültek, ez utóbbiakból raktam mössze egy mini-filmet. Sem a felvétel, sem a vágás nem profi, kizárólag a szeszélyes időjárás bemutatása miatt tettem közzé. Telefonos volta miatt sajnos a fényképek sem a megszokott minőséget képviselik.

Palócz Pál